Espresso i jego współczynnik zaparzania: Dlaczego jest tak ważny!
Jan 07, 2022
Wstęp
Jednym z istotnych elementów parzenia espresso jest stosunek kawy mielonej do uzyskanej objętości, czyli ilości wody użytej do zaparzenia. Czym jest „double shot”? Czy ilość ma znaczenie? Co oznacza „Ristretto” lub „Lungo”? Dlaczego ludzie wybierają jedno z nich? Jaka jest różnica w smaku? Wszystkie te pytania są związane ze stosunkiem kawy mielonej do wody. W tym artykule omówimy stosunek kawy mielonej do wody i jego wpływ na smak i efekt końcowy. Angielski autor, barista, właściciel palarni kawy, były zwycięzca Mistrzostw Świata Barista Mistrzostwa 2007 to wybitna postać w parzeniu espresso, jak szczegółowo wyjaśnił James Hoffmann w swoim filmie na YouTube O tylko warunki warzenia:
Zważ ilość objętościowo w stosunku do wagi

W przeszłości, espresso zawsze mierzone objętościowo, gdzie pojedynczy espresso Porcja wynosiła ok. 30 ml, a podwójne espresso było dwa razy większe – ok. 60 ml. Jednak ten rodzaj pomiaru nie jest wystarczająco precyzyjny, aby ocenić, jak dobry lub zły był wynik. Ponieważ objętość nie może być uwzględniona O wynik 60ml espresso pochodzi z 18 g zmielonej kawy lub z 20 g zmielonej kawy. A to duża różnica.
Kolejny powód, dla którego warto ważyć ilość espresso w objętości brakuje tego, że jest prawie OMożna uzyskać te same wyniki za pomocą tego typu pomiaru. Z czasem kawa się starzeje, a tym samym zmniejsza się ilość dwutlenku węgla w ziarnie. To z kolei prowadzi do tworzenia się mniejszej ilości cremy na wierzchu. espresso Szot. Mniejsza ilość cremy oznacza, że mimo tej samej objętości (60 ml), waga może się różnić, więc im więcej cremy, tym lżejszy i ostrzejszy shot. O z mniejszą ilością kremu.

Stosunek wagowy
Ponieważ ważne jest zmierzenie ilości espresso według wagi, w oparciu o ilość kawy mielonej użytej do zaparzenia. Ważąc wagę kawy mielonej i wagę ilości espresso Stosunek zaparzania jest niezbędnym i najważniejszym narzędziem pozwalającym na uzyskanie tych samych rezultatów filiżanka po filiżance, a także przydatnym narzędziem do ustawiania ustawień ekspresu do kawy w zależności od rodzaju ziaren.
Dlaczego relacja jest tak ważna?

Parząc w określonym stosunku, możesz osiągnąć te same rezultaty. Nie tylko możesz odtworzyć ten sam napój, espresso To ważny czynnik w śledzeniu, ile ekstraktu wydobywasz z kawy. Im więcej wody użyjesz do zaparzania, tym więcej ekstraktu uzyskasz, a co za tym idzie, moc kawy zmniejszy się, a napój będzie bardziej rozcieńczony. Dlatego, znajdując odpowiedni stosunek, możesz uzyskać dobrze zbalansowaną espresso który nie jest ani kwaśny, ani gorzki.
Najczęstsze schorzenia i ich znaczenie
Najczęstsze warunki parzenia, jakie można spotkać w kawiarniach to Ristretto, Espresso i Lungo. Ristretto po włosku oznacza „ograniczony” i zazwyczaj parzy się je w proporcji 1:1 do 1:15. Tradycyjny espresso Zazwyczaj parzy się ją w stosunku 1:2 do 1:2,5, a Lungo w stosunku 1:3.
Pamiętaj, że te proporcje nie są sztywnymi regułami, a jedynie prostymi wytycznymi. Zasadniczo, powinieneś zacząć od tych wytycznych podczas warzenia, a następnie eksperymentować, aż znajdziesz proporcje, które Ci odpowiadają.