Przejdź do treści
5 vanligaste misstagen som en ny espressomaskinägare - Barista och Espresso

5 najczęstszych błędów, które popełniają nowi właściciele ekspresów do kawy

Błąd 1: Google, jak parzyć espresso

Odkryliśmy, że wiele artykułów w internecie na temat espresso parzenia daje niepoprawne wskazówki dotyczące parzenia espresso, zamiast tego zalecamy przeczytanie naszych artykułów O o parzeniu espresso lub skontaktowanie się z firmami, które mają wiedzę w tej dziedzinie. Alternatywnie warto trzymać się jednego źródła zamiast mieszać różne techniki parzenia, ponieważ rzadko przynosi to dobre rezultaty. 

Błąd 2: Wybór ziaren kawy

Nie rozumiemy, jak niektórzy nowi właściciele ekspresów do espresso, którzy wydają tysiące koron na ekspres, decydują się na używanie najtańszych ziaren dostępnych w sklepach spożywczych lub używają ziaren, które mają ponad miesiąc lub ziaren, które w ogóle nie pokazują daty palenia, a jedynie datę ważności. Albo używają ziaren do parzenia kawy zamiast ziaren do espresso, które mają zupełnie inny profil palenia dostosowany do parzenia espresso. I myślą, że to przyniesie rezultaty. To tak, jakby kupić sportowy samochód, ale kupić stary diesel znaleziony w starym garażu i mieć nadzieję, że samochód będzie jeździł. 

Ważne jest, aby używać ziaren, które są świeższe niż co najmniej miesiąc, najlepiej w ciągu 4 do 14 dni po paleniu. 

Błąd 3: Nie używanie wagi

Większość problemów związanych z parzeniem wynika z tego, że ocenia się ilość mielonej kawy i objętość espresso na oko i na tej podstawie dokonuje się zmian. Korzystając z wagi, od razu zobaczysz, na czym polega problem z twoim parzeniem i możesz wprowadzić odpowiednie zmiany, zamiast ślepo mieć nadzieję, że twoja korekta poprawi twoje parzenie. O Na początku używając małej wagi, z czasem będziesz w stanie lepiej oceniać na oko i dokonywać właściwych osądów. 

Błąd 4: Nieregularne ubijanie

Ubijanie oznacza, że dociskasz zmieloną kawę do filtra jak puck przed włożeniem go do ekspresu do espresso. O Jeśli cały czas próbujesz docisnąć puck jeszcze mocniej, ponieważ widzisz, że espresso wypływa za szybko, to myślisz źle. Ubijanie w równych odstępach i dociskanie go płasko, a nie pod kątem, za każdym razem jest lepszym podejściem. Drugim problemem, który nie jest tak oczywisty, jest to, że O w domu jest kilka osób korzystających z ekspresu, które także nie dociskają tak mocno, więc można kupić skalibrowany tamper, który dociska do określonego ciśnienia, a tym samym możesz mieć pewność, że każdy docisk jest równy i tak samo mocny. 

Błąd 5: Niedostateczne czyszczenie

Kawa jest produktem spożywczym, który jest konsumowany i dlatego O jeśli maszyna nie jest czyszczona, może to prowadzić do powstawania pleśni i bakterii, co nie będzie smakować dobrze. To również bardzo negatywnie wpływa na twoje zdrowie. Może być wygodne nie myśleć o czyszczeniu, ale czyszczenie sprawi, że twój espresso będzie smakować lepiej, ale także wydłuży jego żywotność. Gdy ekspres do espresso nie jest regularnie czyszczony, tworzy się kamień i osady mineralne, które trafiają do zaworów, węży i w końcu do komponentów elektronicznych. To prowadzi do awarii maszyny. 

Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą ci w drodze do uzyskania jak najlepszych rezultatów!

starszy post
Nowsze posty

Wózek sklepowy

Twój koszyk jest obecnie pusty

Kupuj teraz