Dlatego ważne jest, aby wyczyścić swój ekspres do kawy!
Oct 21, 2021
"Jak często należy czyścić ekspres do espresso?"
To pytanie, które często otrzymujemy w Barista Espresso.
Właśnie kupiłeś drogi ekspres do espresso i chcesz od razu zacząć parzyć espresso, ale szybko zdajesz sobie sprawę, że maszyna łatwo brudzi się po kilku użyciach mielonej kawy, mleka itp. Po dłuższym okresie użytkowania powstają osady z resztek wapnia i "Scale", które są pozostałościami minerałów gromadzącymi się w wewnętrznych komponentach i wężach. O Jeśli to nie zostanie usunięte poprzez regularne czyszczenie, wydajność maszyny i smak kawy znacznie się pogorszą, co w końcu prowadzi do problemów mechanicznych O, jeśli nie zostanie to rozwiązane. Dlatego regularne czyszczenie jest bardzo ważne!
Dotyczy to wszystkich modeli ekspresów do espresso Sage:
- Barista Express
- Duo temp (Pro)
- Bambino Plus
- Barista Pro
- Barista Touch
- Dual Boiler
- Oracle
- Oracle Touch
Jakie środki czyszczące są dostępne do ekspresu do espresso? Do czyszczenia ekspresu do espresso używa się tabletek czyszczących, środków odkamieniających, środków czyszczących do mleka oraz regularnej wymiany filtrów wodnych.
#1 Tabletki czyszczące
Po pewnej liczbie parzeń maszyna da znać, kiedy nadszedł czas na czyszczenie z użyciem tabletek czyszczących. Tabletki czyszczące usuwają oleje kawowe i resztki. Utrzymują maszynę w dobrym stanie i zachowują dobry smak kawy. W Barista Express znajduje się lampka o nazwie „Clean me”, a na modelu pro pojawia się tekst na ekranie „Flush”. Wszystkie maszyny mają różne sposoby przypominania, ale wszystkie mają wstępnie zaprogramowany program czyszczący, który należy uruchomić z tabletką czyszczącą w środku. Zobacz instrukcję obsługi. O Jeśli maszyna nie jest czyszczona z użyciem tabletek, wydajność i smak Twojej kawy ulegną pogorszeniu.
#2 Środek odkamieniający
Po kilku cyklach podgrzewania i schładzania w systemie powstają osady wapnia i "Scale", co prowadzi do gorzkiego posmaku w kawie i obniża wydajność maszyny. Zalecamy czyszczenie z użyciem środka odkamieniającego raz w miesiącu. W maszynach znajduje się gotowy program czyszczący, przeczytaj instrukcję obsługi.
# Czyszczenie mleka
O kochasz regularnie pić latte lub cappuccino, czyszczenie dyszy do spieniania mleka jest koniecznością! Po wielu O razach spieniania mleka w systemie może powstać kamień, stara mleko. Aby mieć swoją dyszę w doskonałym stanie, zalecamy wydmuchiwanie pary po każdym użyciu oraz wycieranie dyszy z resztek mleka wilgotną szmatką, aby uniknąć przypalenia mleka. Zalecamy czyszczenie dyszy przy użyciu środka do czyszczenia mleka co najmniej co dwa miesiące, a nawet raz w miesiącu. Zobacz instrukcję obsługi, aby uzyskać szczegółowe instrukcje.
# Filtr wody
Zawsze zalecamy używanie dobrze filtrowanej wody do parzenia espresso, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Jednak większość osób, które kupują ekspres do kawy, nie idzie do tego stopnia, aby zainstalować dodatkowy system filtracji do swojej mieszanki kuchennej, dlatego tak ważne jest, aby regularnie wymieniać filtr wody w maszynie! Im twardsza woda, tym gorzej dla maszyny i tym szybciej filtr staje się brudny. Zalecamy wymianę filtra przynajmniej raz na trzy miesiące.
Tabela interwałów czyszczenia:
|
Co miesiąc |
Co 3 miesiące |
Tabletki czyszczące |
(Maszyna sygnalizuje) |
|
Odwapnienie |
X |
|
Czyszczenie mleka |
X |
|
Wymiana filtra wody |
|
X |
Podsumowanie
Regularne czyszczenie ekspresu do kawy pozwala usunąć resztki oleju kawowego, kamień, minerały i przypalone mleko. Co z kolei utrzymuje dobry smak kawy i zapewnia wydajność ekspresu do kawy.