Przejdź do treści
Hur man väljer en kaffekvarn - Barista och Espresso Hur man väljer en kaffekvarn - Barista och Espresso

Jak wybrać młynek do kawy

 

Zanim zaczniemy ten artykuł. Czy wiesz, jaka jest różnica w smaku kawy między ekspresem do kawy za 20 000 SEK a ekspresem za ponad 50 000 SEK? Odpowiedź brzmi: żadna. Wierz lub nie, ale oba ekspresy do kawy są wykonane z solidnych materiałów o wysokiej jakości, które przetrwają całe życie. Różnica polega na łatwości obsługi, dodatkowym wyposażeniu i funkcjach, lepszym wykończeniu itp., ale jeśli chodzi o sam smak espresso, nie ma między nimi żadnej różnicy. Co decyduje o… O otrzymujesz złożone smaki, różne niuanse espresso Następnie należy wybrać młynek do espresso. Wybór młynka decyduje O Otrzymujesz różne smaki zawarte w ziarnach. Co zatem sprawia, że młynek jest dobry lub gorszy? Ważne jest, aby nie kupować młynka do kawy, który wytwarza nierównomierne cząsteczki kawy, energię statyczną i ciepło.

3 ważne aspekty przy wyborze młynka do kawy

  • Rozmiar tarczy szlifierskiej
  • Kształt tarcz szlifierskich
  • Moc silnika

Rozmiar tarczy szlifierskiej

Rozmiar tarcz mielących to najłatwiejszy sposób na rozróżnienie różnych młynków do kawy. Często mówi się, że im większe tarcze, tym lepiej, ale to nie do końca prawda. Im większe tarcze mielące, tym większą powierzchnię tnącą mają do zmielenia ziaren kawy. Dlatego większa średnica tarcz oznacza również, że może zmielić ziarna szybciej w porównaniu z tarczami o mniejszej średnicy, które będą musiały zmielić tę samą ilość ziaren przy większej liczbie obrotów tarcz. Oznacza to, że większe tarcze wymagają mniejszej liczby obrotów i mogą zmielić ziarna szybciej w porównaniu z młynkiem z mniejszymi tarczami mielącymi. Większa liczba obrotów oznacza również, że wytwarza energię statyczną i ciepło, których nie chcemy w kawie. Kawa z energią statyczną tworzy nierównomierne zbrylenia i często grudki, co skutkuje słabą ekstrakcją espresso. Można zatem stwierdzić, że większe tarcze szlifierskie są zawsze lepsze, ale wiążą się również z wyższą ceną.

Tarcze szlifierskie stożkowe lub płaskie

Kształt tarcz mielących idzie w parze z kształtem tarcz mielących. Stożkowe tarcze mielące mają większą powierzchnię mielenia w porównaniu z płaskimi tarczami mielącymi o tej samej średnicy. Zaletą stożkowych tarcz mielących jest to, że nie muszą obracać się tak szybko jak płaskie tarcze mielące, ponieważ nie wykorzystują siły odśrodkowej, która jest potrzebna płaskim tarczom mielącym do dozowania kawy. Czy zatem możemy stwierdzić, że stożkowe są lepsze od płaskich? Nie, w przeciwieństwie do rozmiaru tarcz mielących, kształt tarcz mielących nie decyduje o tym, które są lepsze, ale raczej o osobistych preferencjach. Ponieważ stożkowe tarcze mielące mają większą powierzchnię mielenia, tworzą one bardziej drobne cząsteczki. Drobne cząsteczki rozpuszczają się szybciej w filiżance i nadają lżejszy, bardziej kwiatowy smak. Jednak stożkowe tarcze mielące mają nie tylko zalety. Wadą jest to, że powodują nierównomierne mielenie w porównaniu z płaskimi, co może prowadzić do nierównomiernej ekstrakcji i tworzenia kanalików w krążkach kawy. W przeciwieństwie do żaren stożkowych, płaskie żarna zapewniają bardziej równomierny rezultat mielenia, a tym samym bardziej jednolity rozmiar cząstek. Płaskie żarna zapewniają bardziej równomierną ekstrakcję i bardziej spójny rezultat. Dzięki temu uzyskasz bardziej tradycyjny i zrównoważony smak espresso.

Moc silnika

Mówiąc prościej, im większy silnik i większa moc, tym lepsze efekty espresso.

Streszczenie

Chociaż wiele osób kontaktuje się z nami w sprawie modernizacji ekspresu do kawy, zalecamy najpierw modernizację młynka do kawy. Im lepszy młynek do kawy, tym więcej niuansów i złożonych aromatów można uzyskać z ziaren kawy, a młynek do espresso jest bardziej precyzyjny i bezpieczny. Kupując młynek do kawy, postaraj się przeznaczyć na niego około 40% swojego budżetu.

Back to top