Aby w pełni wykorzystać smak kawy, musisz wiedzieć, jak ustawić młynek w nowym ekspresie do kawy, a przede wszystkim, kiedy i dlaczego wprowadzić pewne zmiany, aby uzyskać dobre rezultaty. Każdy ma inny gust co do kawy i dlatego nie ma jednego dobrego ani złego sposobu, ale dzięki temu praktycznemu narzędziu szybko osiągniesz dobry punkt wyjścia.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PARZENIA:
Używaj dobrej jakości fasoli przeznaczonej do: espresso Ponieważ ziarna kawy są palone inaczej, nie będą w ogóle dobrze się parzyć. Częstym problemem jest to, że ekspres nie osiąga prawidłowego ciśnienia parzenia 9 barów, a zamiast kremowego, złocistego koloru, kawa ma konsystencję wodnistą. espresso. Dzieje się tak dlatego, że użyłeś albo zaparzonej kawy ziarnistej, albo starej (mającej ponad 2 miesiące).
WSKAZÓWKA DOTYCZĄCA PARZENIA:
NA PODWÓJNE ESPRESSO: Użyj od 17 do 18 g kawy w podwójnym filtrze (bezciśnieniowym), aby uzyskać dwa razy więcej kawy (espresso) jako ilość zmielonej kawy w koszyku filtra, czyli stosunek 1:2. Tak więc O Jeśli użyjesz 18 g zmielonej kawy, powinieneś otrzymać około 36 g. espresso Czas parzenia wynosi od 25 do 30 sekund. Dlatego skala jest przydatna do ustawienia ekspresu do kawy. Aby uzyskać odpowiednią ilość kawy espresso Po odpowiednim czasie parzenia (25-30 sekund) dostosuj ustawienia młynka. Jeśli uzyskasz odpowiednią ilość kawy w zbyt krótkim czasie, zmiel drobniej, a jeśli uzyskasz odpowiednią ilość kawy (36 g) w ciągu ponad 30 sekund, zmiel grubiej.
KROKI DO OSIĄGNIĘCIA ODPOWIEDNICH USTAWIEŃ:
KROK 1: Zważ i zmiel ziarna
Odważ 18 g kawy, wsyp ją do pustego pojemnika na ziarna i miel, aż cała kawa znajdzie się w koszyku filtra, a następnie naciśnij krążek. Teraz wiesz, że w koszyku filtra znajduje się dokładnie 18 g zmielonej kawy.
KROK 2: Przygotowanie do zaparzania
Wsyp kawę do ekspresu. Wybierz parzenie na ekranie dotykowym, a następnie wybierz własny czas parzenia i ustaw go na 30 sekund.
KROK 3: Użyj wagi
Postaw filiżankę do kawy na małej wadze, a następnie umieść wagę i filiżankę pod urządzeniem.
KROK 4: Rozpocznij parzenie
Rozpocznij parzenie, obserwuj wagę i gdy tylko wskaże ona 36 g, przerwij parzenie i sprawdź czas parzenia na ekranie.
KROK 5: Sprawdź godzinę
O Jeżeli czas pokazuje mniej niż 25 sekund, należy zmielić drobniej; jeżeli czas pokazuje więcej niż 30 sekund, należy zmielić grubiej.
KROK 6: Zrób O kontynuuj proces aż do osiągnięcia właściwego przedziału czasu.
Do O Kroki 1-5, aż osiągniesz czas od 25 do 30 sekund. Gdy osiągniesz rozsądny poziom, wszystko będzie w porządku. O aby dokonywać drobnych korekt, aż do momentu, gdy będziesz zadowolony ze smaku, a na ten temat bardzo trudno udzielić informacji zwrotnej. I na koniec, oszczędzaj czas podczas parzenia, tworząc własny napój na ekranie.
Ostatni krok: Ustaw czas w młynku do kawy
Skoro dotarłeś już tak daleko, udało Ci się osiągnąć bardzo dobre ustawienie młynka, dzięki któremu, miejmy nadzieję, uzyskałeś dobrze wyważone espresso poprzez określenie ilości kawy (g) i objętości espresso (g) i ciesz się chwilą, którą zapisałeś na ekranie i zanotowałeś, jakiego stopnia zmielenia potrzebujesz. Ostatnim krokiem jest ustalenie, ile sekund zajmuje młynkowi zmielenie 18 g (w tym przykładzie) naparu bez konieczności ważenia każdego ranka.
KROK 1: Wybierz na ekranie czas 12 sekund
KROK 2: Napełnij cały pojemnik fasolą
KROK 3: Zważ swoje portafilter z pustym koszykiem filtracyjnym
KROK 4: Uruchom młynek i pozwól mu mielić, aż zatrzyma się samoczynnie (w tym przypadku po 12 sekundach)
KROK 5: Zważ swoje portafilter z koszykiem filtra wypełnionym świeżo zmieloną kawą i sprawdź wartość (gramy).
KROK 6: O waga przekracza 18g, skróć czas. O jeśli masa jest mniejsza niż 18g, należy wydłużyć czas.
KROK 7: Do O powtórz kroki 2-6 aż osiągniesz pożądaną wagę.
O Dotarłeś aż tutaj, dziękujemy za cierpliwość i przeczytanie. Teraz możesz skonfigurować ekspres do kawy.