Szybki Przewodnik Startowy
Sep 04, 2021
Aby uzyskać dobrą espresso musisz ustawić następujące parametry: poziom mielenia, ilość kawy, ilość espresso i czas. Wszystko to może wydawać się przytłaczające i trudne do zrozumienia, ale przejdziemy przez wszystko krok po kroku!
Zanim zaczniesz ustawiać swoją ekspres do espresso, potrzebujesz:
- Cyfrowa waga, którą można umieścić pod ekspresem do espresso. Zalecamy zakup cyfrowej wagi do kawy, ponieważ jest mała i kompaktowa oraz ma wbudowany timer. Wyjaśnimy dlaczego trochę później.
- Całe ziarna espresso. Chcesz poznać nasz ulubiony kliknij tutaj!
- Porterfilter, Tamper i podwójny kubek shot.
Zanim przejdziemy do praktyki, musisz najpierw zrozumieć, jak ilość kawy, stopień mielenia i czas są ze sobą powiązane.
Aby uzyskać dobrą espresso, mówi się, że na każdy gram mielonej kawy powinno się uzyskać 2 gramy espresso. Co to oznacza w praktyce? Zalecamy zmielenie około 18g ziaren do podwójnego kubka shot. Wtedy celem jest uzyskanie około 36g espresso z 18g mielonej kawy.
Dlaczego czas jest tak ważny!
Czas parzenia 36g espresso powinien wynosić około 20 do 30 sekund. Pojawia się pytanie, dlaczego trzeba to wiedzieć? Powodem jest to, że jeśli O parzenie 36g espresso trwa poniżej 20 sekund, maszyna nie zdąży wydobyć wszystkich aromatów z kawy, co skutkuje bardzo wodnistą i kwaśną espresso. Jeśli maszyna parzy ponad 30 sekund dla 36g espresso, twoja espresso będzie smakować bardzo spaloną z silnym gorzkim posmakiem. Dlatego złotą zasadą espresso jest to, że powinno to trwać między 20 a 30 sekund dla 36g espresso.
Teraz możemy zacząć zabawę i ustawić maszynę!
Aby uzyskać wiarygodne wyniki, będziemy ważyć 18g ziaren dla każdego indywidualnego testu, aż uzyskamy to, czego szukamy: 36g espresso w czasie między 20-30 sekund. W tym przewodniku ustawień używamy podwójnego kubka shot z pojedynczą ścianką, który jest dostarczany z twoim ekspresem do espresso.
#1 Start!
Młynek ma 16-stopniowy stopień mielenia. Zacznij od ustawienia go na stopień mielenia 8 za pomocą pokrętła po prawej stronie maszyny. Zważ 18g całych ziaren espresso, a następnie wsyp je do młynka. Zmiel wszystko, aby upewnić się, że w portafiltrze znajduje się dokładnie 18g mielonej kawy.
#2 Uciśnij puck
Uciśnij puck za pomocą narzędzia o nazwie „Tamper”. Następnie umieść portafilter z uciśniętą kawą w maszynie.
#3 Przygotuj się do testowania
Umieść dowolną filiżankę do kawy na swojej cyfrowej wadze, wyzeruj ją, a następnie umieść ją pod ekspresem do espresso.
#4 Rozpocznij parzenie!
Teraz przechodzimy do interesującej części! Wyjmij stoper w swoim telefonie. Zacznij od naciśnięcia przycisku „Program” na maszynie. Po naciśnięciu zacznie migać. Następnym krokiem jest naciśnięcie przycisku podwójnego strzału. Kiedy będziesz gotowy, naciśnij przycisk jednocześnie uruchamiając swój stoper. Kiedy zobaczysz, że waga pokazuje 36g espresso, zatrzymaj parzenie ponownie naciskając przycisk.
#5 Analizuj i testuj ponownie!
Jak mówiliśmy wcześniej, celem jest uzyskanie 36g w ciągu 20 do 30 sekund. O jeśli twój stoper pokazuje czas poniżej 20 sekund, zmiel ziarna drobniej, obniżając poziom mielenia na młynku. 1 na skali młynka oznacza drobne mielenie, a 16 oznacza grube mielenie. Im mniejsza liczba, tym drobniej będzie mielić. O jeśli twój czas jest dłuższy niż 30 sekund, zmiel grubiej.
#6 Rób O aż będziesz zadowolony!
Powtarzaj proces z kroku 4, aż uzyskasz czas między 20 a 30 sekund, zmieniając poziom mielenia. Kiedy będziesz zadowolony z ustawienia, maszyna automatycznie zapisze ostatnie parzenie. Więc następnym razem, gdy będziesz parzyć swoją espresso, wystarczy, że naciśniesz przycisk podwójnego strzału raz.
Wniosek
Ten przewodnik ma na celu szybkie wprowadzenie Cię do uzyskania przyzwoitej espresso. Wszystkie ziarna są różne i każdy ma inne smaki, dlatego warto pamiętać, że jeśli masz czas między 20 a 30 sekund, ale nie uważasz, że jest wystarczająco dobry, powinieneś eksperymentować dalej! Niektóre espresso są dobre w czasie 20 sekund, podczas gdy inne mogą być dobre przy 28 sekundach parzenia. Smak może się również różnić w zależności od zmiany temperatury parzenia. Jak wspomniano, jest wiele rzeczy, które można eksperymentować.