Dokładna kontrola nad parzeniem espresso z technikami profilowania przepływu
Jan 01, 2023
Typową techniką stosowaną w maszynach do profilowania przepływu jest "ramping pre-infusion", co oznacza, że zaczyna się od niskiego przepływu wody, a następnie stopniowo zwiększa się przepływ powietrza w ciągu pierwszych dziesięciu do piętnastu sekund procesu ekstrakcji. Pomaga to zmniejszyć prawdopodobieństwo kanalikowania (niedostateczna ekstrakcja), zjawiska odpowiedzialnego za niespójną ekstrakcję espresso z wyraźnymi/gładkimi smakami, poprzez mieszanie zmielonej kawy z wodą.
Technika zmniejszania prędkości przepływu, gdy proces ekstrakcji zbliża się do końca, jest inną powszechną aplikacją maszyn do profilowania przepływu. Ponieważ ziarna kawy stają się mniej oporne podczas procesu ekstrakcji, naturalnie zwiększa się przepływ wody, gdy proces zbliża się do końca. Utrzymując stałą prędkość przepływu za pomocą regulacji przepływu, można dążyć do pożądanej mocy wyjściowej, niezależnie od tego, jak drobno zmielona jest kawa. Dzięki temu można odkrywać nowe przepisy i smaki, których w przeciwnym razie mogłoby się nie spróbować.
Niektóre maszyny do profilowania przepływu, w tym Profitec Pro 700 i Rocket R nine one, używają łopatki lub pokrętła do regulacji otwarcia zaworu między kotłem a komorą kotła. Daje to natychmiastową kontrolę nad prędkością ruchu grupy i umożliwia również kliknięcie ikony na przedniej stronie opakowania. Dzięki technice profilowania przepływu można poprawić jakość i spójność parzenia espresso. Można uzyskać jeszcze lepsze wyniki, instalując zestaw modernizacyjny do profilowania przepływu, co jest zalecane dla ekspresów do kawy Profitec z grupą E61.