Przejdź do treści
Precis kontroll över espressobryggning med flow profiling-tekniker - Barista och Espresso Precis kontroll över espressobryggning med flow profiling-tekniker - Barista och Espresso

Precyzyjna kontrola parzenia espresso dzięki technikom profilowania przepływu

Profilowanie przepływu to technika stosowana w parzeniu espresso, która pozwala precyzyjnie kontrolować prędkość parzonej wody. Można to osiągnąć za pomocą maski profilującej przepływ, która… Profitec Pro 700 Lub Rocket R nine one.

Powszechną techniką stosowaną w maskach profilujących przepływ jest technika „ramping pre-infusion” (wzrostowe zaparzanie wstępne), która polega na rozpoczęciu od niskiego przepływu wody i stopniowym zwiększaniu przepływu powietrza w ciągu pierwszych dziesięciu do piętnastu sekund procesu ekstrakcji. Pomaga to zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia kanalików (nierównomiernej ekstrakcji) – zjawiska odpowiedzialnego za nierównomierną ekstrakcję espresso o klarownym/gładkim smaku, poprzez zmieszanie fusów z kawy z wodą.

Technika zmniejszania natężenia przepływu pod koniec procesu ekstrakcji to kolejne powszechne zastosowanie ekspresów do profilowania przepływu. Wraz ze zmniejszaniem oporu stawianego przez ziarna kawy podczas ekstrakcji, przepływ wody naturalnie wzrasta pod koniec procesu. Utrzymując stałe natężenie przepływu za pomocą regulacji przepływu, można osiągnąć pożądaną moc wyjściową, niezależnie od stopnia zmielenia. Pozwala to odkrywać nowe receptury i smaki, których inaczej nie dałoby się spróbować.

Niektóre maszyny do profilowania przepływu, w tym Profitec Pro 700 I Rocket R nine one, Wykorzystuje łopatkę lub pokrętło do regulacji otwarcia zaworu między bojlerem a komorą bojlera. Zapewnia to natychmiastową kontrolę nad prędkością ruchu grupy, a także umożliwia kliknięcie ikony z przodu opakowania. Dzięki technologii profilowania przepływu możesz poprawić jakość i konsystencję swojego espresso. Możesz uzyskać jeszcze lepsze rezultaty, instalując zestaw modernizacyjny do profilowania przepływu, który jest zalecany w przypadku… Profitec-ekspresy do kawy z grupą E61.
Back to top