Rodzaje ekspresów do kawy, które musisz znać!
Jun 17, 2022
Przyczółek mostu E61
E61 to nazwa ekspresu do kawy wprowadzonego na rynek w 1961 roku przez włoską firmę Faema. Ten model zapoczątkował nową erę ekspresów do kawy. E61 był nie tylko pierwszym ekspresem z wymiennikiem ciepła, co oznaczało, że do zaparzania kawy używano świeżej wody. espresso zamiast wody kotłowej. Był to również pierwszy model, który zintegrował pompę do wytwarzania ciśnienia zamiast ręcznej dźwigni. E61 jest legendarny ze względu na grupę zaparzającą, która waży od 4 do 5 kg. E61 jest wykonany z litego mosiądzu. System termosyfonowy stale cyrkuluje gorącą wodę przez grupę zaparzającą, utrzymując ją stale podgrzaną i zapewniając stabilną temperaturę. Znaczenie grupy zaparzającej E61 to mechanizm w głowicy zaparzającej, który pozwala na nasycenie krążka przed zaparzeniem. Poprzez ten proces wstępnej infuzji, woda zaparzająca jest powoli i pod zmniejszonym ciśnieniem kierowana do uchwytu filtra. Wszystko to jest regulowane przez cylinder wstępnej infuzji w głowicy zaparzającej, który pozwala na powolny wzrost ciśnienia. Rezultatem jest idealny espresso.

Podwójny kocioł
Ekspres z podwójnym bojlerem ma jeden bojler służący do parzenia kawy, a drugi do wytwarzania pary i gorącej wody. Oba bojlery działają niezależnie, a za pomocą PID-a w każdym z nich można regulować ich temperaturę oddzielnie. Bojler zaparzający jest zazwyczaj mniejszy niż bojler na gorącą wodę i parę. Większy rozmiar bojlera pary i gorącej wody wynika z faktu, że zawartość kawy zużywa się znacznie szybciej niż w bojlerze zaparzającym, ponieważ temperatura w bojlerze parowym jest znacznie wyższa. Ekspres do kawy z podwójnym bojlerem charakteryzuje się większą stabilnością temperatury w porównaniu z ekspresem z wymiennikiem ciepła, ponieważ można regulować temperaturę obu bojlerów oddzielnie.
Korzyść: Umożliwia jednoczesne spienianie mleka i parzenie. Dzięki PID masz pełną kontrolę nad temperaturą parzenia i temperaturą pary. Pozwala na przygotowanie większej ilości kawy w porównaniu z wymiennikiem ciepła.
Niekorzyść: Droższy niż wymiennik ciepła
Polecany ekspres do kawy: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto

Wymiennik ciepła
Ekspres do kawy z wymiennikiem ciepła posiada dwa systemy obiegu wody. Ponieważ bojler nie jest całkowicie wypełniony wodą, para może być wytwarzana na górze bojlera. Podczas parzenia ekspres przepuszcza świeżą wodę przez duży bojler, gdzie jest podgrzewana do optymalnej temperatury parzenia, a następnie kierowana do grupy zaparzającej i do krążka kawowego. Oznacza to, że do zaparzania zawsze używana jest świeża woda. espresso. Dzięki ciągłemu przepływowi wody przez głowicę zaparzającą, grupa E61 zapewnia bardzo stabilną temperaturę wody. Podczas spieniania mleka para, która wcześniej znajdowała się w górnej części bojlera, zostaje uwolniona i ponownie zwiększa ciśnienie pary.
Korzyść: Tańsze niż ekspresy do kawy z podwójnym bojlerem, mogące jednocześnie spieniać mleko i parzyć kawę.
Niekorzyść: Mniejsza kontrola nad temperaturą parzenia (z wyjątkiem wymienników ciepła z PID) i konieczność wykonania tzw. „płukania chłodzącego” przed każdym parzeniem.
Polecane ekspresy do kawy: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500

System czerpakowy
Ekspres ręczny do kawy to coś, co sprawi, że staniesz się prawdziwym profesjonalistą.
Największą różnicą w porównaniu do tradycyjnych ekspresów do kawy jest sama grupa zaparzająca z dźwignią ręczną, zwana również „grupą dźwigni Boston”.
System czerpakowy to wyjątkowy sposób parzenia espresso. Pociągając dźwignię ręczną w dół, rozpoczyna się proces wstępnego zaparzania, w którym woda do zaparzania jest wprowadzana pod niskim ciśnieniem, aby powoli i równomiernie nasycić krążek. Gorąca woda z bojlera przepływa do masywnej jednostki zaparzającej i jest schładzana do odpowiedniej temperatury. O Po zwolnieniu dźwigni i powrocie do pierwotnej pozycji, przepływ wody zostaje odcięty, a sprężyna z tłokiem powoli podnosi ciśnienie parzenia do 9-10 barów, a następnie powoli je obniża pod koniec całego cyklu. Dzięki temu ręczne ekspresy do kawy Boston o wyjątkowej mocy, często odbierane jako łagodniejsze i słodsze, ponieważ ciśnienie parzenia jest obniżane pod koniec parzenia.
Korzyść: Tworzy espresso którego nie zapewni żaden inny typ ekspresu do kawy. Zapewnia wyjątkowe doznania związane z parzeniem kawy.
Niekorzyść: Ze względu na długą dźwignię, ekspres do kawy zajmuje sporo miejsca. Jest droższy w porównaniu z wymiennikiem ciepła i niektórymi podwójnymi bojlerami.
Polecany ekspres do kawy: Profitec Pro 800

Ekspresy do kawy z pompą wibracyjną
Pompę wibracyjną wprowadziła na rynek na początku lat 70. firma Ulka Co.
Będąc tańszą niż inne pompy, sprawiła, że domowe ekspresy do kawy stały się znacznie bardziej przystępne cenowo. Pompa wibracyjna ma wydajność 15 barów, którą można zmniejszyć do 9-10 barów za pomocą zaworu rozprężnego.
Ciśnienie wytwarzane jest dzięki oporowi krążka kawowego, dlatego bardzo ważne jest znalezienie idealnego stopnia zmielenia i użycie odpowiedniej ilości kawy w uchwycie filtra. O Jeżeli którykolwiek z tych parametrów nie jest prawidłowy, nie uda się uzyskać prawidłowego ciśnienia.
Ponieważ pompa wibracyjna mocno oscyluje podczas aktywacji, generuje dość duży hałas, dlatego producenci zaizolowali całą obudowę ekspresu. Zaletą pompy wibracyjnej jest łatwa i tania naprawa. Wadą jest to, że ekspresów do kawy z pompą wibracyjną nie można podłączyć bezpośrednio do źródła wody.

Ekspresy do kawy z pompą rotacyjną
Pompy rotacyjne są większe i cięższe niż pompy wibracyjne, a także mają większą moc. Mogą zapewnić równomierne ciśnienie dla wielu grup zaparzających i są najczęściej stosowane w komercyjnych ekspresach do kawy. Mają dłuższą żywotność, ale są droższe i trudniejsze w naprawie.
Unikalną cechą pompy rotacyjnej jest jej niemal bezgłośna praca, co docenia wiele osób. Ekspresy do kawy z pompą rotacyjną można również podłączyć bezpośrednio do źródła wody.
