Przejdź do treści
Steg-för-steg Guide: Perfekt Espresso med Sage Barista Express - Barista och Espresso

Krok-po-kroku przewodnik: idealny Espresso z Sage Barista Express

Opanowanie swojego Sage Barista Express oznacza dostosowanie każdego kroku w procesie parzenia. Oto szczegółowy przewodnik, który pomoże Ci uzyskać najlepsze z Twoich ziaren kawy.

1. Wybór ziaren kawy i przygotowanie

  • Ziarna kawy: Zawsze używaj świeżych ziaren wysokiej jakości. Upewnij się, że ziarna mają datę palenia na opakowaniu i najlepiej nie są starsze niż 1-2 miesiące. Niektórzy dążą do kawy, która jest palona w ciągu kilku tygodni.
  • Podgrzewanie maszyny: Włącz maszynę i pozwól jej się rozgrzać. Wskazówka to również podgrzanie portafiltra. Można to zrobić, parząc kilka razy bez kawy lub umieszczając go w pojemniku z gorącą wodą.

2. Mielenie ziaren kawy

  • Ustawienie młynka: Zacznij od średniego ustawienia (około 5-7). Dostosuj na podstawie późniejszych wyników.
  • Waży: Użyj wagi, aby zważyć 16-18 gramów ziaren na podwójne espresso. Zalecamy użycie podwójnego espresso pojemnika, który nie jest pod ciśnieniem.

3. Dawkowanie i ubijanie

  • Mielenie i dawkowanie: Miel ziarna bezpośrednio w portafiltrze i upewnij się, że masz odpowiednią ilość.
  • Ubijanie: Ubij kawę równomiernie i z odpowiednią siłą. Powierzchnia powinna być równa i zwarta. Aby uzyskać równomierne ubijanie, trzymaj tamper prosto i używaj stałej siły.

4. Użyj wagi podczas parzenia

  • Przygotowanie: Umieść wagę pod filiżanką espresso, aby zmierzyć ilość espresso wydobywającej się podczas ekstrakcji.
  • Rozpocznij parzenie: Uruchom maszynę i rozpocznij ekstrakcję. Mierz zarówno czas, jak i wagę ekstrakcji. Celem jest uzyskanie około 36 gramów espresso z 18 gramów ziaren w czasie 20-30 sekund.
  • Zasada ogólna aby starać się uzyskać 1:2 między ilością mielonej kawy a ilością espresso którą uzyskujesz.

5. Ustawienia programu

  • Dostosuj program : Sage Barista Express pozwala na dostosowanie objętości. Najpierw naciśnij przycisk programu, następnie naciśnij raz przycisk podwójnego strzału, aby rozpocząć parzenie, a naciśnij ponownie, gdy osiągniesz pożądaną ilość ekstrakcji. (Teraz maszyna zapamiętała ten czas parzenia)
  • Udoskonalenie ekstrakcji: O jeśli espresso leci za szybko, dostosuj młynek do drobniejszego ustawienia. O jeśli leci za wolno, wybierz grubsze ustawienie. To znaczy O jeśli uzyskałeś 36g espresso w ciągu 20 sekund, musisz zmielić drobniej. O jeśli uzyskałeś 36g espresso w ciągu 30 sekund, będziesz musiał zmielić grubiej. Musisz to robić O aż osiągniesz czas między 25 a 30 sekundami.

6. Analiza i dostosowanie

Kiedy osiągniesz określony czas parzenia, który mieści się w przedziale 20-30 sekund, będziesz musiał dokonać regulacji mielenia w zależności od smaku.

  • Degustacja: Spróbuj espresso i zanotuj smak. W przypadku gorzkich nut, dostosuj do grubszej mocy. Goryczka wskazuje, że kawa jest nadekstrahowana. W przypadku kwaśnych nut, spróbuj z drobniejszym mieleniem. Kwaśność sugeruje, że kawa jest niedoekstrahowana.
  • Konsekwencja: Staraj się utrzymać jak najwięcej zmiennych na stałym poziomie, takich jak; ilość zmielonej kawy, pożądana espresso ilość oraz sposób, w jaki prasujesz kawę. W przeciwnym razie nie będziesz wiedział, co wpływa na smak. Dostosuj tylko jedną zmienną na raz. Na przykład zalecamy dostosowanie czasu ekstrakcji przez mielenie, aż osiągniesz zrównoważony smak.
  • Dodatkowe wskazówki: O jeśli czujesz, że jesteś bardzo blisko, ale jeszcze nie do końca, możesz utrzymać wszystkie zmienne, takie jak czas parzenia, ilość mielenia, objętość espresso i stopień mielenia. Zamiast tego dostosuj temperaturę parzenia. O jeśli masz ciemno palone ziarna i czujesz, że kawa jest nieco gorzka, możesz obniżyć temperaturę parzenia. O jeśli masz jasne palone ziarna, podniesienie temperatury parzenia może poprawić smak. Zobacz instrukcję obsługi użytkownika dla dalszych wskazówek O jak to zrobić.

Dodatkowe informacje: Brak czyszczenia może drastycznie wpłynąć na smak kawy

  • Czyszczenie: Regularnie czyść portafiltr, tamper i inne części. Resztki kawy, olej kawowy i osady wapnia mogą negatywnie wpływać na smak. Czyszczenie tabletkami i usuwanie kamienia może znacząco poprawić smak i wydajność maszyny, co wielu pomija. Upewnij się, że maszyna jest regularnie czyszczona.
  • Jakość wody: Używaj filtrowanej wody, aby uniknąć osadów mineralnych i poprawić smak kawy. Upewnij się, że wymieniasz filtr zbiornika na wodę co 3 miesiące.
  • Eksperymentuj: Testuj różne ziarna i ustawienia, aby znaleźć idealną równowagę dla swojego smaku.

Problem: Przyczyna i rozwiązanie

Kawa przelewa się zbyt szybko, mimo że mielę ją na najdrobniejszym ustawieniu:

  • Może to być spowodowane tym, że kawa, której używasz, jest zbyt stara lub nie jest przeznaczona do espresso. Jest duża różnica między kawą parzoną a kawą espresso. Stara kawa nie ma wystarczającej ilości dwutlenku węgla, co tworzy gęstą konsystencję „crema”, a zamiast tego staje się wodnista. Spróbuj zmienić kawę i upewnij się, że nie jest zbyt stara. Lokalne palarnie są mocno polecane!
  • Sage Barista Express ma również wewnętrzne ustawienie młynka. Spróbuj dostosować je na drobniej. Jeden krok w wewnętrznym ustawieniu odpowiada około 2 kliknięciom w zewnętrznym ustawieniu. 

Manometr nie osiąga wysokiego ciśnienia podczas parzenia: 

  • Może to być spowodowane tym, że nie mielisz wystarczająco drobno, aby stworzyć opór między kawą a ekspresem do kawy. Spróbuj zmielić drobniej. 
  • O jeśli zmieliłeś bardzo drobno, ale nadal nie osiągasz ciśnienia, może to być spowodowane tym, że kawa jest stara. Spróbuj przejść na świeżo paloną kawę. 
  • O jeśli zrobiłeś wszystko powyżej i nadal nie osiągasz ciśnienia, może to być problem z maszyną. Aby zdiagnozować, możesz włożyć filtr do kawy/płytkę czyszczącą (z gumy) z prostym espresso filtrem i spróbować zaparzyć bez kawy. Ten filtr tworzy 100% oporu, a jeśli O manometr działa, problem leży w dwóch pierwszych przyczynach powyżej. O jeśli manometr w ogóle się nie porusza, skontaktuj się ze sklepem, w którym kupiłeś ekspres do kawy. O jeśli kupiłeś u nas, skontaktuj się z nami natychmiast, abyśmy mogli Ci pomóc. Skontaktuj się z nami pod adresem: info@barista-espresso.se

Postępując zgodnie z tymi szczegółowymi krokami, możesz zapewnić, że każda filiżanka espresso z Twojego Sage Barista Express będzie tak smaczna, jak to możliwe. Powodzenia w parzeniu!

starszy post
Nowsze posty

zostaw komentarz

Należy pamiętać, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją

Wózek sklepowy

Twój koszyk jest obecnie pusty

Kupuj teraz